Foto / 2011 / 2011 Kyllinger på Rosendalskolen

2011 Kyllinger på Rosendalskolen

Projekt kyllinger Rosendalskolens 1. klasser april 2011

Første klasserne på Rosendalskolen i Hobro afsluttede op til påskeferien et meget spændene fire ugers projekt om kyllinger/høns. Klasserne rugede kyllinger ud, lærte om høns og kyllinger i n/t og havde værksteder i dansk hvor der b. la. blev skrevet og tegnet kyllingehistorier.

Skolen havde i forvejen en gammel rugemaskine, der absolut havde set bedre dage. Ingen havde helt styr på, hvordan den virkede, men ved hjælp af en lærer fra Bymarkskolen der havde brugt den sidst, og en elektriker kom den op ad køre. Men da skolen har to første klasser, ville vi gerne have en maskine til hver klasse. Derfor tog vi kontakt til Mariagerfjord Fjerkræklub, der henviste os til Jørgen Felthaus, der var os utroligt behjælpelig. Han havde en meget fin rugemaskine, vi kunne låne, og havde derudover æg fra både røde og hvide dværg New Hampshire vi kunne få. Derudover skaffede han os også æg fra Silkehøns, Store New Hampshire og Weltsummer. Der var 20 æg til hver klasse. De små æg fik a. klassen og de store til b. Det var en stor dag, da æggene blev lagt i maskinerne, og dagene sneglede sig af sted, alt imens børnene lærte om burhøns kontra fritgående, æggets vej, levevis, lavede ægge forsøg osv. Jørgen superviserede os undervejs, når vi blev i tvivl om fugtighed, vending, lysning og alle de andre små ting, som vi troede vi havde styr på, men som vi alligevel bliver i tvivl om undervejs. Dag 9 kom Jørgen og lyste æggene, superviserede igen og svarede på alle de spørgsmål som børnene måtte have. Vi lånte Jørgens lyspen og lyste selv æggene et par gange den kommende uge og kasserede et par stykker fra hver klasse. Den 1. april blev æggene badet, og endelig d. 5, 6 og 7 kom de under stor bevågenhed af det meste af skolen ud. 1a. blev stolte (forældre) til 6 kyllinger og 1b. til 10. Desværre blev kyllinge antallet de kommende dage reduceret til 5 og 6, hvilket vi selvfølgelig ikke er helt stolte af. Den ene kylling der døde i 1.a, tog vi livet af, da den havde noget med sine fødder. De fire der døde i 1b., døde tror vi, pga. at en meget velmenende person havde lukket dem ud af rugemaskinen en dag for tidligt. De var lukket ud og sat ned til de første seks, der var et døgn ældre, en morgen da vi mødte i skole. Det kunne de ikke klare, og døde selv eller vi tog deres liv i de kommende dage, da de havde det skidt. Meget, meget ærgerligt at det skulle gå sådan. Kyllingerne blev dog begravet en for en efter alle kunstens/ børnenes regler, og om ikke andet lærte vi en masse om liv og død, og om hvor skrøbelige sådan nogle små kyllinger er.

Kyllingerne gik i hver sin kyllingegård i de to klasser en god uges tid, hvor højdepunktet på dagen var, når de måtte holdes. De blev navngivet og kom så med to piger hjem til Påske. De har lovet at passe dem, indtil de er store nok til at kunne klare sig uden varmelampen. Når de kan det, skal de hjem til seks andre børn, der har fået lov af deres forældre til at starte et lille hønsehold op. Da der var to børn mere, der måtte få kyllinger, end vi havde kyllinger til, har Jørgen lovet, at de må få et par stykker af ham.

Det har været et rigtig super forløb, som er blevet fuldt tæt af børnene i klasserne, men også af den resterende skoles elever og lærere, forældre og søskende. En travl tid der næsten gav søvnløse nætter hos lærerne (det er ikke sådan at barsle med et hold kyllinger) men også utrolig meget glæde og sammenhold. Et projekt som vi ikke er bange for at kaste os ud i igen (Jørgen), næste gang vi skal have første klasse. Det skal de ikke snydes for.

Vibeke (1b.)

Skriv til webmaster: Jesper Bak-Jensen  | jesperbj@outlook.dk